petak, 5. siječnja 2018.

LISNATA ROL PITA...SPOLJA HRSKAVA A UMUTRA MEKANA....MAMI DA JE PROBATE



Sastojci:
Za testo:
  • 800 gr. brašna
  • 1 kockica (40 gr) kvasca
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 dl kisele vode
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
Za premazivanje:
  • 200 gr maslaca
  • 200 gr krem sira
  • 1 kašičica soli
  • jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema:

U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke. Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića. Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*,  posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. * napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče :))

Posluživanje:

Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli. Isto tako, verujem da se može napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće :))

0 komentari:

Objavi komentar